Muzikale ontwikkeling

  Waarom is muziek zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?
  We weten dat het ongeboren kind van alles waarneemt uit de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat stemmen, geluiden, muziek en sfeer van invloed zijn. Je kunt hier op aansluiten door, na de geboorte, vroeg te beginnen met de muzikale ontwikkeling van je kind.
  Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  Liedjes zingen voor en met het kind. Het leukst is het natuurlijk om dit te combineren met allerlei spelletjes. Door dit te doen ontwikkelt de concentratie, het gehoor de motoriek en het reactievermogen zich actief.
  Muzikale geluiden maken. Naarmate het kind groter wordt, kunnen hier allerlei speeltjes of spullen voor worden gebruikt van rammelaars tot kinderpiano’s.
  Muziek luisteren. Er kan bijvoorbeeld muziek afgespeeld worden met de bedoeling het kind rustig te maken of juist iets heel gezelligs te doen. Muziek bepaalt in hoge mate de sfeer. Natuurlijk moet dit gedoseerd gebeuren. Te harde muziek is slecht voor het kwetsbare gehoor en continue muziek streeft het doel voorbij.

  Het begint dus al bij de muzikale ontwikkeling thuis en later op school. Kwalitatief goed muziekonderwijs is belangrijk en voor veel scholen een uitdaging.  Muziek is niet alleen ‘leuk’ , maar draagt ook bij aan een positieve ontwikkeling van het kind.
  Hierdoor is de kans groter dat een kind zich kan ontwikkelen tot een evenwichtig mens met een evenwichtig zelfbeeld. 

 

Bij de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind zien we een positieve bijdrage in de ontwikkeling van het gevoelsleven. Kinderen leren hun gevoelens beter te uiten. Hoe fijn is het niet om je gevoel kwijt te kunnen in zoiets moois als muziek en te leren ontdekken welke muzikale smaak en voorkeuren je hebt, en er helemaal in op te gaan.

Wat is mooi, spannend, saai, vals, zuiver……  Het wordt helemaal spannend als je ook met anderen musiceert. Je leert open te staan voor andere opvattingen en leert met plezier samen te werken.

Het is inmiddels aangetoond dat muziek ook invloed heeft op de intelligentie van kinderen. Het bevordert de ontwikkeling van beide hersenhelften, waardoor verschillende gebieden in onze hersenen beter kunnen samenwerken en reageren.

Zo is het bijvoorbeeld voor het leren lezen van belang dat kinderen klanken kunnen onderscheiden en dat je je ook kunt afsluiten van anderen door geconcentreerd te kunnen luisteren. Nadere informatie over de invloed van muziek op de cognitie is te vinden op de website van www.muziekmaaktslim.nl